Om oss

Japanpodden är en svenskspråkig podcast som handlar om allt som har med Japan att göra. I redaktionen ingår japan-veteranerna Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö. Poddens producent är journalisten Jon Thunqvist. Japanpodden startades av Jon Thunqvist 2017. Läs om Redaktörernas  bakgrund nedan.

LARS VARGÖ

Lars Vargö doktorerade i ämnet äldre japansk historia 1982 och har skrivit ett antal böcker om Japan och Östasien sedan dess, inte bara om historia. Han är en flitig översättare av japansk litteratur och har även varit svensk ambassadör i Sydkorea och Japan.

GÖRAN EDMAN

Göran Edman har i decennier arbetat med relationerna mellan svenskar och japaner. Han har en omfattande näringslivserfarenhet och har i Japan varit såväl VD för dotterbolag som diplomat. Likt en ”krockkudde” har han sökt identifiera, förebygga och mildra de stötar och frustationer som inte sällan uppstår i relationer mellan svenskar och japaner. Han kan även beskrivas som affärsutvecklare, kommunikatör, förändrare och start-up specialist. Göran har i boken ”Ärligt Talat Herr Utlänning” sammanfattat sina erfarenheter från 25 år i Japan.

HANS RHODINER 

Hans Rhodiner har varit aktiv i Japan sedan 1982 och har arbetat som ansvarig för Exportrådets och Invest Swedens kontor i Tokyo och även arbetat med Gadelius och Mansson, numera Gadelius Medical, i Japan. Han har dessutom varit administrativt ansvarig för Sveriges Handelskammare i Japan. Han är nu agerande webbredaktör för Japanpodden.

JON THUNQVIST

Jon Thunqvist kom till Japan första gången 1991 och har bott och arbetat i landet under större delen av sitt vuxna liv. Radio, TV, print och dokumentärer finns på meritlistan. Genuint nyfiken och ställer gärna konstiga frågor till alldeles normala människor. Stolt grundare av Japanpodden och glad över att ha fått ett gäng verkliga japanveteraner med på resan.