Detta avsnitt: äldrevård i japan - 

utmaningar och nya lösningar

Innehållet denna gång:                                                            (JP73 - 2023-09-15)


SpotifyInstagramLinkFacebook

intervju: gustav strandell

Jon intervjuar Gustav Strandell, som berättar om äldrevården i Japan, med dess skillnader och likheter med Sverige, och den nya vågen av Age-tech lösningar

(Klicka på pilen till höger för mera info)

Med drygt 25 års erfarenhet har Gustav Strandell varit med och utvecklat japansk äldrevård, dels som chef och föreståndare för äldreboenden, men han är också ett efterfrågat namn hos företag och olika utredningar kring den framväxande industri som går under namnet “Age Tech”. 

redaktörerna diskuterar och kommenterar


Åldrandet! Statistiken talar sitt tydliga språk och vi ser det över hela den industrialiserade världen, men ingenstans tycks det gå lika fort som i Ostasien, och särskilt snabbt går det i Japan.

(Klicka på pilen till höger eller bilden för mera info)

Japanerna lever längre, och framförallt är de friska betydligt längre upp i åldrarna än tidigare generationer.  I dagens Japanpodd diskuterar och kommenterar redaktörerna hur Japan tar hand om sina äldre. 

NYHETER: jon väljer och sammanfattar

(Klicka på pilarna till höger om rubrikerna eller bilderna för mera info)

Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi på blixtbesök till ukraina utlovar fortsatt japanskt bistånd

Främst i form av humanitär hjälp då den japanska författningen förbjuder landet från att skicka miltiärmateriel som vapen och ammunition. Japan har hittills bistått Ukraina med varor till ett värde av motsvarande drygt 80 miljarder svenska kronor

392 millimeter regn på 24 timmar i staden Mobara i Chiba orsakar stora översvämningar

Vädret fortsätter att ställa till problem på många håll i Japan. Inte sedan mätningarna började 1976 har det regnat så mycket i staden Mobara i Chiba län öster om Tokyo. Under ett enda dygn, alltså 24 timmar föll 392 millimeter regn vilket orsakade stora översvämningar. I hela Chiba län rapporteras mer än 100 jordskred och tusentals hushåll har varit ström under långa perioder.  Regnet väntas fortsätta då September månad normalt är starten för tyfonsäsongen i Japan. 

70000 kronor i sommarbonus - näst högsta  hittils för anställda vid företag och offentliga institutioner 

Bonus betalas ut till fast anställd personal två gånger per år i Japan, nyår och sommar och kan sägas vara en del av den totala lönen som betalas ut. Att bonusen är extra hög i år kan enligt bedömare ses som att lönsamheten för japanska företag återhämtat sig efter pandemin. Det skiljer sig dock ganska mycket mellan olika brancher. Allra bäst går det för tillverkningsindustrin och hotell och restaurang där bonusarna steg med uppemot 40 procent. Sämst gick det för tobaksindustrin där löntagarna istället fick se bonusarna sjunka med närmare 20 procent jämfört med i fjol. 

stormästaren yokozuna Terunofuji är skadad och kommer att missa höstturneringen

Den ende yokozunan stormästaren Terunofuji är skadad och kommer att missa höstturneringen som avgörs i den nationella sumoarenan Ryogoku Kokugikan i Tokyo. Mongolietbördige Terunofuji har dragits med en ryggskada under en längre tid och var även tvungen att dra sig den senaste turneringen som hölls i juli månad. Terunofuji har därmed missat sju av de senaste 13 turneringarna som hållits sedan han erhöll stormästartiteln yokozuna.

ny storsäljare från japan? äntligen kan du kontrollera toaletten med din smartphone!

Toaletttillverkaren Toto har kommit med en ny toalett vars kontroller helt och hållet kan skötas via en app. Behovet uppges ha varit stort då många japaner undviker att använda offentliga toaletter eftersom det upplevs som ohygieniskt att använda spolknappar och andra funktioner. Men från och med nu går det alltså att sköta alla kontroller via en app i telefonen.