I Detta Avsnitt (JP71) (JAPANPODDEN 2023-07-05):
(1) Om att bygga broar till Japan - Intervju med Ofelia Madsen
Japan ligger långt borta rent fysiskt, men massor kan göras, och görs, för att våra länder ska komma närmare varandra
Senast i raden är Japan Bridge Scandinavia - en malmöbaserad satsning med ambition att möjliggöra nya möten och utbyten mellan Japan och de skandinaviska länderna.
I en intervju exklusivt för Japanpodden berättar styrelseordförande Ofelia Madsen, tillika VP Sales and Business Development på PanLink, om projektets bakgrund och ambitioner
(2) Om att bygga broar till Japan - Redaktörerna Kommenterar & Spekulerar
Japanpoddens redaktörer är med stor sannolikhet den grupp av personer i Sverige som i särklass har den djupaste och bredaste erfarenheten av att bygga relationer mellan Sverige och Japan.
Mot bakgrunden av en nästan 150-årig samlad erfarenhet diskuterar och kommenterar Japanpoddens redaktörer framgångsrika, och mindre framgångsrika, ambitoner att knyta Sverige och Japan närmare varandra
Vilka försök har gjorts genom tiderna?
Vilka grundläggande framgångsfaktorer kan man se?
(3) Utmaningarnas utmaning - Att översätta från japanska till svenska
Lars, som har översatt en rad japanska romaner och diktsamlingar till svenska, berättar om några av de utmaningar han stött på under åren. Hur översätter man uttryck som “hai”, “hee” och “un” - enstaviga uttryck som på japanska kan ha vitt skilda betydelser, helt beroende på hur man uttalar dom.
I senaste boken Lars har översatt, "Nakanos Seconhandbutik" av Kawakami Hiromi (古道具 中野商店 (Furudōgu Nakano shōten)(2005)), brottas han bla med uttrycket だからさ (dakarasa) som huvudpersonen Nakano-san inleder nästan varje mening med - hur översätter man det till svenska? Den som lyssnar får veta
Här en länk till mera om Lars Vargö och hans mycket omfattande produktion: Lars Vargö – Wikipedia
(4) Nyheter: Jon Noterar & Kommenterar
Det internationella atomenergiorganet IAEA har gett sittgodkännande till planerna på att släppa ut renat spillvatten från dethavererade kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi i havet. Enligt TEPCO, och nu alltså även IAEA, innehåller spillvattnet endast mindre mängder av det radioaktiva ämnet tritium och utsläppen kommerdärmed inte att medföra hälsorisker för människa eller miljö. Frågan är dock kontroversiell och flera länder, bland dem Kina ochSydkorea har protesterat mot planerna.
Nytt 33-årshögsta på Tokyo-börsen. Index ligger nunära de nivåer när som nåddes under den så kallade bubbelekonomins dagar islutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Anledningen till investerarnas köpvilja är enligt bedömare nystatistik som visar att produktiviteten ökar i Japan samtidigt som alltflerföretag ser positivt på framtiden och räknar med ökad omsättning och växandevinster framöver.
Jämställdhet mellan könen, eller snarare bristen på densamma,fortsätter vara ett problem i Japan. Trots att premiärminister Fumio Kishidasstyrande Liberaldemokratiska Parti säger sig ha gjort en medveten satsning för att förmå fler kvinnor att ställa upp i kommande val till parlamentets underhus så är det bara 8 procent, eller 21 av sammanlagt 260 kandidater som ärkvinnor. Målsättningen som sattes 2020 och innebar att inom tio år skulle var tredje kandidat vara kvinna, kommer enligt affärstidningen Nikkei att blisvår att uppnå.
Forskare vid Shinshu universitetet har tagit fram en nyhumleliknande robot som ska kunna användas för luftburna transporter på Mars. Roboten som bara väger 13 gram har ett vingspann på 30 centimeter.Roboten har vingar som kan röra sig oberoende av varandra och tanken är att denska kunna användas för att utforska grottor och andra platser som är svåra attnå fram till på den röda planeten.
Från och med den 5 juli blir det möjligt att hyra sina kläder påplats i Japan, istället för att ta med sig tunga resväskor. På en resa mellan New York och Tokyo går det, enligt Japan AirLines, att kapa 750 gram koldioxid för varje kilo bagage som man INTE tar med sig. Kläderna man vill använda under sin japanvistelse bokas påflygbolagets hemsida och levereras direkt till hotellet.
Allt detta att lyssna på, och mer därtill i detta avsnitt av Japanpodden
Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med frågor, kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Försäkra dig om att inte missa nya avsnitt av Japanpodden genom din prenumeration.
Länkar av intresse (klickbara):
Historiehallen - Japan ur ett historiskt perspektiv (rekishikan)
Nippon.com - Shareing Japan, as it stands today (nippon.com)