Detta avsnitt: demonstrationer i japan - finns dom?

Innehållet denna gång:                                                    (JP75 - 2023-10-16)


SpotifyInstagramLinkFacebook

redaktörerna diskuterar & kommenterar: demonstrationer i japan

Under en viss period fanns det mycket starka och ibland mycket militanta demonstrationer och protester i Japan. Men hur är det med demonstrationsviljan idag?

(Klicka på pilen till höger för mera info eller bilden för en video)

I en intervju med Deutsche Welle berättar Kyoko Tominaga, docent i samhällsvetenskap vid Ritsumeikan-universitetet i Kyoto, att hennes forskning tyder på att intresset för eller motivationen att delta i sociala rörelser är lägre i Japan än i andra länder. HÄR hittar du en lista över demonstrationer i Japan.

Japansk protest mot Rysslands krig i Ukraina (Photo by BREAKIFY on Unsplash )

görans spaning: varför vimlar det av japaner på hawaii?


Precis influgen till Tokyo från Hawaii berättar Göran för Jon att relationen mellan Japan och Hawaii är så mycket mer än bara Pearl Harbor.

(Klicka på pilen till höger och bilden för mera info)

Att Hawaii är ett mycket populärt resmål för många japaner är allmänt känt, men att en stor del av Hawaiis befolkning en gång i tiden var japaner är inte många som vet. En mycket detaljerad artikel finns i tidningen Star Review 

KalPa Ridge på ön Hawai-ön Kauai, (Photo by Jelle de Gier on Unsplash)

klara på en sportsbar i tokyo


Japanpoddens medarbetare i Japan, Klara Gullström,  har varit på en sportsbar och upptäckt en av Japans oväntade favoritsporter.

(Klicka på bilden för en video från YouTube)


Enormt intresse i Japan för denna sport som knappt finns i Sverige....(Photo by Stefan Lehner on Unsplash)

NYHETER: jon väljer och sammanfattar

(Klicka på pilarna till höger om rubrikerna för mera info)

Stödet för regeringen Kishida fortsätter falla

Enligt en opinionsundersökning som gjorts av nyhetsbyrån Kyodo uppgick det i oktober till 32,3 procent av väljarkåren. Hela 52,5 procent av väljarna uppgav sig inte ha förtroende för Kishida. Sex av tio väljare trodde inte att det aviserade ekonomiska stimulanspaketet kommer att vara till hjälp i deras dagliga liv då de inte räknar med att paketet kommer att kompensera för prishöjningar och stigande inflation. 

Orolig Kishida (nippon.com)

japans regering vill upplösa Enighetskyrkan

Enighetskyrkan har av Shinzo Abes mördare pekats ut som ansvarig för att hans familj splittrats och hamnat på obestånd. Kyrkan har anklagats för att hjärntvätta sina medlemmar och lägga beslag på deras tillgångar, bland annat ska den misstänktes mördarens mamma ha donerat motsvarande 8 miljoner svenska kronor till kyrkan.  Enighetskyrkan, också känd som Moonrörelsen, kommer att fråntas rätten att bli behandlad som en religiös organisation - något som bland annat innebär att kyrkan idag inte behöver betala skatt. 

Unification Church Logo (wikipedia)

Japan har på nytt blivit ett favoritresemål. 

Antalet turister under första halvåret i år nådde drygt tio miljoner. Och kanske än mer intressant är att Japan aldrig haft så många utlänningar bosatta som nu. 3,2 miljoner av landets dryga 125 miljoner invånare är av utländsk börd. Största gruppen är kineser, följd av kineser, vietnameser och koreaner. Det råder stor brist på arbetskraft i Japan och därför gör nu de styrande vad de kan för att locka fler att komma till Japan. För svenskar upp till 30 års ålder finns numera så kallat working-holiday visum som ger rätt att jobba och bo i Japan under ett år. 

Mt Fuji - Photo by Weiqi Xiong on Unsplash 

rekordsvag yen - 150 yen vs USD, högsta på flera år 

Billigt för amerikaner att besöka Japan, men dyrt för japaner att besöka USA eller handla produkter som är prissatta i dollar. Lite som svenskar har det just nu när vi besöker USA. 

Japans finansminister Shunichi Suzuki aviserar dock att den japanska centralbanken Bank of Japan kan komma att agera för att stärka yenen. Mycket handlar det om att olja och gas, liksom råvaror ofta är prissatta i dollar och detta drabbar japansk industri. När, och på vilka nivåer som Bank of Japan kommer att agera är dock inte sagt, men enligt bedömare som Japan Times varit i kontakt med så går någon form av smärtgräns vid just 150 yen för en dollar.

JPY vs USD passerar 150 (wise rate)

Fler artister vittnar om att grundaren av Johnny & associates ska ha antastat dem

Enligt en man som då var i sena tonåren ska grundaren Kitagawa vid upprepade tillfällen ha antastat honom i samband med dansuppvisningar som arrangerats av public service bolaget NHK.

I april i år trädde en av Japans mest kända tonårsidoler  - sångaren Kauan Okamoto - fram och vittnade om att Johnny Kitagawa tvingat sig på honom från det att han debuterade som artist som femtonåring.

Redan 1999 publicerade veckotidningen Shukan Bunshun en artikelserie som pekade ut nöjesmogulen Kitagawa. Den gången ledde dock anklagelserna ingen vart. Kitagawa undgick åtal och tilldömdes även skadestånd från tidningen. 

Johnny Kitagawa avled, 87 år gammal, 2019. 

(Nippon.com)