Detta avsnitt: hösten är festivaltid i japan

Innehållet denna gång:                                                    (JP74 - 2023-10-01)


SpotifyInstagramLinkFacebook

festivaler (matsuri)

Varje by med självaktning håller sig såklart med en egen festival och förberedelserna kan pågå hela våren. Det ska fejas och dammas och fixas så att de minitempel (Omikoshi) som bärs runt längs gator och torg ska vara i bästa skick. 

(Klicka på pilen till höger för mera info)

Bara i september i Tokyo finns det nära 20 festivaler. Några av de stora i Japan är Kanda Matsuri och Sanja Matsuri i Tokyo, Nebuta Matsuri i Aomori, Gion Matsuri i Kyoto. Läs mera HÄR 

redaktörerna diskuterar och kommenterar


Men vad gör man då under en festival? Redaktörer gräver i sina mycket långa och djupa erfarenheter av detta fenomen. Vad går det ut på? Vad är det man firar egentligen? 

(Klicka på pilen till höger eller bilden för mera info)

Eftersom det är folkfest så ska det såklart också finnas mat och dryck till deltagare och åskådare. Och kanske kröns kvällen med ett rejält fyrverkeri. 

Och vid de lite mindre lokala festivalerna är utlänningar och besökare oftast mycket välkomna att deltaga

klara har landat!


På lina direkt från Tokyo pratar Jon med  Japanpoddens nya medarbetare Klara Gullström, för första gången i Japan, som hunnit med att klättra upp på en vulkan och testat det japanska köket och blivit både imponerad och lite förskräckt. 

NYHETER: jon väljer och sammanfattar

(Klicka på pilarna till höger om rubrikerna eller bilderna för mera info)

stark reaktion på utsäpp av fukushima-vatten: kina stoppar all import av japansk seafood, och Över 400 000 uppretade kineser ringer den japanska ambassaden i Peking

Den japanska ambassaden i Peking har blivit fullkomligt nedringd sedan kraftbolaget TEPCO för några veckor sedan började släppa ut renat spillvatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi. Enligt TEPCO och japanska myndigheter så innebär utsläppen inte några hälsorisker då halten av det radioaktiva ämnet tritium ligger under de gränsvärden som är satta. Från kinesiskt håll har man dock inte låtit sig övertygas och har därför infört ett totalt importförbud för fisk och skaldjur från Japan 

Japans premiärminister Fumio Kishida fördömer Rysslands invasion av Ukraina vid FN:s generalförsamling

Kishida passade även på att kräva att FN:s säkerhetsråd reformeras och gör plats för nya permanenta medlemmar samt att rådet begränsar den nu gällande vetorätten som ger de fem permanenta medlemmarna rätt att stoppa uttalanden och förslag om sanktioner. Åtgärden tolkas av bedömare som ett försök att begränsa Rysslands möjligheter att kringskära Säkerhetsrådets inflytande.  

kishida ökar antalet kvinnliga ministrar till fem av totalt 19 i nya regeringen. dock ingen  kvinna bland 54 statsekreterare!! 

Den förra justitieministern Yoko Kamikawa tillträder som ny utrikesminister. Hon ersätter Yoshimasa Hayashi som visserligen var populär internationellt, men enligt utomstående bedömare sågs som alltför Kinavänlig inom den konservativa falangen av det styrande Liberaldemokratiska Partiet LDP. 

Minus i kanten blev det för premiärminister Kishida då det visade sig att bland sammanlagt 54 tillsatta vice-ministrar, det som i svenska termer närmast kan översättas med statssekreterare, inte fanns en enda kvinna.

Japan får världens 3:e största försvarsbudget! Försvarsanslagen i Japan höjs i år med hela 13 procent jämfört med året innan 

Försvarsanslagen i Japan höjs i år med hela 13 procent jämfört med året innan och totalt avsätts motsvarande 584 miljarder svenska kronor till försvaret under 2024. Därmed får Japan världens tredje största försvarsbudget efter USA och Kina, men före Ryssland.  

Tillskottet ska bland annat användas för inköp av olika typer av kryssningsrobotar som bedöms vara nödvändiga för att Japan ska kunna försvara avlägset liggande öar och ögrupper. Robotarna är dels amerikanska, men ska också komma från inhemsk produktion.

Handel med narkotika och narkotikaliknande preparat ökar i Japan

Precis som på andra håll i världen rapporteras det att försäljarna kringgår det rådande förbudet genom att modifiera exempelvis olika former av syntetisk cannabis. Enligt Japans polisbyrån fanns det i slutet av augusti omkring 300 försäljningsställen för droger, majoriteten av handeln ska ha skett online. Antalet misstänkta som gripits för narkotikarelaterad brottslighet har ökat markant de senaste åren.