I Detta Avsnitt (JP67) (JAPANPODDEN 2023-04-06):


(1) Hur är det att komma till Japan som utlänning?

"Kan man bli japan? Vill man bli japan?". Intervju med författaren Frans Wachtmeister


(2) Speciell utmärkelse från Japans Utrikesminister till Sweden-Japan Foundation

Också Svensk-Japanska Sällskapet tilldelades denna utmärkelse

Intervju med Japans ambassadör till Sverige, Masaki Noke


(3) Intervju med Frans Wachtmeister om hans bok "Territoriella Anspråk"

Att det kommer en roman om Japan skriven av en svensk författare tillhör ovanligheterna. Men Frans Wachtmeister har gjort precis det och romanen heter “Territoriella anspråk” - en mångbottnad historia som tar sig an en rad frågor och funderingar kring dagens Japan, i synnerhet hur det är att komma till Japan som utlänning. “Kan man bli japan?” är ett bärande tema och "Vill man bli japan?" ett annat.

(4) Redaktörerna Kommenterar & Spekulerar: "Kan man bli Japan? Vill man bli japan?"

Ända sedan Japan öppnade upp efter nästan 250 års isolering har människor från andra delar av världen kommit till Japan för att leva i detta fascinerande land. Och i alla dessa tider har inställningen till levernet i Japan pendlat mellan två ytterlägen - Att så mycket som möjligt bli precis som alla andra japaner, eller att fortsätta vara dsen man är, dvs en utlänning.

Vad är fördelar och nackdelar med respektive attityd?

Hur upplevs man och tolkas av japanerna?

(5) Intervju med Japans ambassadör till Sverige, Masaki Noke

Sweden-Japan Foundation, en av Japanpoddens huvudsponsorer, tilldelades Japans utrikesministers särskild autmärkelse för arbetet med att främja ömsesidig förståelse mellan Japan och Sverige. Också Svensk-Japanska Sällskapet tilldelades detta pris. Den japanska ambassadören Masaki Noke förklarade och motiverade utmärkelsen när Hans träffade honom på det japanska residenset där utmärkelsen delades ut

Se hela intervjun HÄR


(6) Nyheter: Jon Noterar & Kommenterar

Japans och Kinas utrikesministrar har träffats för första gången sedan 2019. Starka krav från Japan: "Fria spionanklagad affärsman, lämna Senkaku-öarna i fred, låt TEPCO nu äntligen få släppa ut det radiaktiva vattnet i Fukushima utan att ni bråkar - det är ju ofarligt nu!"

Nordkorea återupptar provsprängningar av kärnvapen? Satellitbilder visar förhöjd aktivitet vid anläggningen Yongbyon i Nordkorea, där landets huvudsakliga utveckling av kärnvapen antas äga rum

Japan utökar den militära närvaron på flera öar i närheten av Okinawa. I strid med en nyligen genomförd folkomröstning bland de boende placeras medeldistansrobotar på ön Ishigaki och även på ön Yonaguni som bara ligger elvamil från Taiwan. Upprustningen ses som ett motdrag och en förberedelse införeventuella stridigheter kring Taiwan

Radikalt ändrad penningpolitik när nya chefen för Japans Riksbank, Kazuo Ueda, tar över efter Haruhiko Kuroda? Den extrema lågräntepolitiken under åren med Kuroda gjorde att många japanska investerare flyttade sina pengar utomlands vilket ökade intresset för exempelvis amerikanska statsobligationer.
I och med att räntorna kan vara på väg upp även i Japan kan de japanska investeringarna leta sig hemåt igen. Detta i sin tur skulle kunna utlösa stora rörelser på världens penningmarknader.

1,5 miljoner japaner lever som hemmasittare, "hikikomori". Fenomenet "hikikomori", dvs en person som varken arbetat eller studerat under de senaste sex månaderna, är särskilt vanligt i Japan och Sydkorea. Antalet hikikomori ökade i och med pandemin då många som fram till dess arbetat eller studerat valde att inte gå tillbaka. 



Länkar av intresse (klickbara):