Detta avsnitt: Tillbaka från sommaruppehållet

Innehållet denna gång:                                                                           (JP72 - 28.08.2023)


SpotifyInstagramLinkFacebook

intervju: klara gullström

Klara Gullström -  inom några dagar packar hon resväskorna och flyger österut, som en av de första från Sverige som på ett Working Holiday tillstånd kommer att vara ett helt år i Japan. Jon intervjuade Klara om alla förväntningar och förhoppningar. 

(Klicka på pilen till höger för mera info)

Klara ska ägna delar av sin tid åt att upptäcka Japan, och vår förhoppning är att hon då och då ska dela med sig av sina erfarenheter. Vi här på redaktionen är alla inte så lite avundsjuka på Klara som nu får chans att åka till Japan “för första gången”. Ni kan kontakta Klara på hennes email klara.gullstrom@gmail.com. Läs mer om Working Holiday visa på japanska ambassadens hemsida här

redaktörerna diskuterar och spekulerar

Redaktörerna lyfter fram några viktiga händelser i Japan under sommaren (Klicka på pilarna till höger eller bilderna för mera info)

turisterna är tillbaka - på gott och ont

sommarens väder och oväder i japan - uTdragna och förödande

nu släpps det ut - spillvattnet i fukushima

NYHETER: jon kommenterar och sammanfattar de senaste

JAPAN har OK från IAEA för att släppa ut spillvatten från Fukushima

Enligt TEPCO, och nu alltså även IAEA, innehåller spillvattnet endast mindre mängder av det radioaktiva ämnet tritium och utsläppen kommerdärmed inte att medföra hälsorisker för människa eller miljö. Frågan är dock kontroversiell och flera länder, bland dem Kina och Sydkorea har protesterat starkt.  

Japan, Sydkorea och USA fördjupar sitt säkerhetssamarbete

Överenskommelsen som bland annat innebär ett mer omfattande utbyte av underrättelseinformation. Utöver en mer intensiv bevakning av Kinas agerande kommer de tre länderna också att inrätta ett system för att i realtid kunna följa Nordkoreas uppskjutningar av medel- och långdistansrobotar. Syudkoreas president Yoon Suk-yeol betonar att överenskommelsen med Japan och USA ska ses som ett led i strävan att skapa fred och säkerhet i regionen. 

japans ekonomi återhämtar sig 

Enligt affärstidningen Nikkei som tagit del av boksluten för de exklusiva varuhusen så har försäljningen ökat markant de senaste månaderna och exempelvis Isetan Mitsukoshi, med varuhus i bland annat Shinjuku och Ginza, ökade förra året sin försäljning med 29 % jämfört med året innan och ligger nu samma nivå som 1991 - alltså när den så kallade bubbelekonomin nådde sin topp. 

LDP vill sälja statens ägande i ntt

Försäljningen av japanska statens aktiepost som uppgår till en dryg tredjedel av aktierna skulle i dagsläget inbringa motsvarande nära 400 miljarder svenska kronor. Pengar som LDP vill ska användas för att bygga upp Japans försvar.